Welke trends spelen een rol? we sommen ze op:
#1 Krapte op de arbeidsmarkt
Laten we beginnen met dé trend waar je niet omheen kan. Zo meldde het CBS in Q2 van 2021 het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen overtrof. In Q2 waren er per 100 werklozen 106 vacatures, in Q3 liep dat op tot 126! Daarbij daalde de werkloosheid in november naar 2,7% van de beroepsbevolking. Dat is het laagste maandcijfer sinds de start van de meting in 2003!
#1.2 De coronapandemie
Een deel van de krapte is een gevolg van de coronapandemie. Bijvoorbeeld door overheidssteun waardoor er veel minder faillissementen zijn dan voor de coronacrisis. Deze werknemers zouden normaal gesproken beschikbaar komen op de arbeidsmarkt.
#1.3 Wisseling van generatie
In de komende jaren nemen we afscheid van 1,9 miljoen babyboomers en komen er slechts 1,6 miljoen nieuwe werknemers de markt op.
#2 Groeiende mogelijkheden van werkzoekenden
Genoeg over de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt. Welke gevolgen heeft dit alles voor werkzoekenden? Werkzoekenden hebben steeds meer ruimte om kritischer te zijn tijdens hun zoektocht naar een baan. Met een enorm aantal vacatures tegenover relatief weinig werkzoekenden zijn er voor werkzoekende een aantal voordelen.
#3 Hybride werken
Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht én wenst zo’n 48-58% van de thuiswerkers een structurele toename van het thuiswerken. De kans is groot dat thuiswerken iets blijvends is. Een trend die we gaan zien zijn het hybride werken, waarbij er deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt.
#4 Meer focus op vaardigheden
Naarmate er minder personeel beschikbaar is, zullen werkgevers bepaalde wensen in kandidaten moeten loslaten. Zo zullen werkgevers er in 2022 rekening mee moeten gaan houden dat de werkervaring en opleidingen van werkzoekenden minder goed aansluiten bij de openstaande vacatures. Dit zorgt ervoor dat er meer focus komt te liggen op de soft skills.
#5 Diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie worden steeds belangrijkere thema’s. Waar het om gaat bij diversiteit is dat de mix van verschillen tussen mensen er juist mogen zijn en worden gerespecteerd. Maar ook inclusie wordt steeds meer een thema. In een inclusieve werkomgeving komen alle (toekomstige) werknemers tot hun recht, ongeacht hun leeftijd, levensfase, functieverblijfsduur, geslacht of herkomst.
Als werkzoekende kun je in 2022 steeds meer de keuze gaan krijgen om anoniem te solliciteren. Bedrijven zullen ook hun diversiteit en inclusiviteit hoger op de agenda gaan zetten.